Történetünk

Az 1898-ban, Eötvös Loránd segítségével alakult BEAC 1964-ben alapított természetjáró szakosztálya szervezi a Sárga70 teljesítménytúrákat. A szakosztályunk szervezte a kilencvenes években népszerű Szuper 8 versenyt (amely túrázásból, evezésből, barlangászásból, és biciklizésből állt) 1987 és 2001 között, illetve a BEAC Maxit, amely hazánk első száz kilométernél hosszabb rendszeres teljesítménytúrája volt. Különlegessége volt a dunai kompozás a túrán.

2007-ben pedig Toplak Józsiék kitalálták, hogy az akkor már 10 éve meglévő Piros 85 mintájára a budai sárga sáv jelzésen is szerveznek egy teljesítménytúrát. Esztergomtól Budaörsig épp 70 km hosszú volt a táv. Legelső alkalommal áprilisban volt megszervezve, utána átkerült május elsejére, de ekkora távhoz már nem volt elég a csak nappali időintervallum, ezért sajátos módon előző napi esti rajtoltatással indul a mezőny az utolsó vonatok beérkeztéig Esztergomból. Ezt az ötletet a már akkor meglévő cseh és szlovák teljesítménytúrákon bevett szokásból merítették a szervezők.

Az első években főleg Szötskéék szervezték: Stumpf Anna, Süveges Dani, Kardos Andi, Róka Józsi, majd a továbbiakban Révész Ádám, Czunyi Karesz, Szemán Zoltán is besegített. 2015-től Szűgyi Zalán, 2019-től pedig Palotás Dávid a legaktívabb szervező.
Az útvonal lényegileg egyszer módosult, amikortól immár fel kellett menni a budaörsi Törökugratóra is, ez már a sárga sáv után van, a sárga háromszög jelzésen.
A célhelyszín többször is változott: Gimnázium tornaterme, Nádas söröző előtti parkoló, Pyrgos Taverna, mostanság pedig a Herman Ottó iskola tornatermében van.

2022 óta két, bővített helyi körtúrával is várjuk a családosokat, kutyával kirándulókat, akik a budaörsi kopárokra kíváncsiak. Nekik kitérő is van a Huszonnégyökrös-hegy csúcsáig.
Segítőink az egyetemisták, egyetemi alumni-tagok, más egyetemek diákjai, és mindenféle természetkedvelő társunk, akikre minden évben szükségünk is van a Sárga70 folytatásához, alkalmanként 50-60 főre.

Várunk mindenkit a résztvevők, és a segítőink között. Ha pedig van rá lehetőséged, bármilyen támogatást (akár étel, ital, vagy eszköz) szívesen fogadunk, rendezvényünk nem profitorientált, de ezt talán meg se kell említenünk.

Támogatnád a Sárga Túrák szervezését?